E-Posta Nedir?

📅 07 Ocak 2022|05 Ocak 2022
E-Posta Nedir?

Konu Özeti

Türkçesi elektronik posta olan e-posta bir bakıma mektupların bilgisayar ortamındaki halidir. E-posta çeşitli dosyaların paylaşımlarına da olanak sağlar. İnsanların kişisel ve ticari alanda, kişi veya kurumlar arasında metin/görsel içerikleri de içinde barındırarak mesajlaşmalarını sağlayan sistemdir.

Bu konuda
  • E-postanın özelliklerini ve tanımını
  • E-posta alışverişi sırasında yaşanan olumsuzlukları
  • Bu olumsuzluklardan korunma yöntemlerini
öğreneceksiniz.
Instagram Logo
Bikifi Instagram'da

E-posta, elektronik postanın kısaltılmış halidir. Bilgisayarlar veya bir ağ içindeki belli gönderim merkezleri arasındaki elektronik bilgi iletişimidir. Kısacası internet aracılığı ile gönderilen dijital mektuba verilen isim e-postadır.

Gerçekte mektuptan farkı olmamakla birlikte e-postalarda farklı olarak yazılı, görsel ve işitsel veriler de aktarılabilmektedir. Ayrıca e-posta, mektuplara göre alıcıya hızlı ulaşır. Bu nedenle kullanımı daha yaygındır. Dolayısıyla internetin yaygınlaşması ile de e-posta kullanımı oldukça artmıştır.

E-posta yollamak veya almak için öncelikli olarak bilgisayarda bir e-posta hesabı açılmalıdır. Bu hesap parasız açılabileceği gibi para karşılığı açan sitelerden de açılabilmektedir. E-posta adreslerinde önce kullanıcı adı, adres işareti ve ardından da e-posta sağlayıcısının adı ve nokta (.) işareti ile site uzantısı bulunur. Örneğin; edebiyat@bikifi.com

E-posta yazarken dikkat edilecek en önemli şey; kişisel bilgilerin güvenlik altına alınmasıdır.

E-posta sisteminin kurucusu New York doğumlu bilgisayar programcısı Ray Tomlinson’dur. 1971 yılında başarıya ulaşmıştır. Mail adreslerindeki @ sembolü de kendisi tarafından bulunmuştur.

E-Postalarda Yaşanan Sorunlar

Spam E-Postalar

E-postalarda yaşanan en büyük sorunların bir tanesi spam (istenmeyen) e-postalardır. İstenmeyen e postalar (spam) genellikle sizi yanıltmak için yollanan ve açılıp etkileşime (tıklanma vb) girildiği taktirde bilgisayarınıza zararlı yazılım kurabilecek veya sizin kişisel bilgilerinizi kötü niyetle kullanabilecek e postalardır.

2021 yılında spam e-postaların gönderilen bütün e-postalar içerisindeki oranı %85 olarak tahmin edilmektedir. 2017 yılında bu oran yaklaşık %60’dır.

E-Posta Sahteciliği

E-posta sahteciliği, e-posta mesajı (başlık, ileti gövdesi vb) bilinen ve güvenilen bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen; ancak güvenilir kaynaktan gelmeyen yani güvenilen kaynağı taklit eden e-postalardır. E-posta spam’ı ve kimlik avı yöntemleri, alıcıyı gerçek ileti kaynağı hakkında yanıltmak için genellikle kimlik sahtekarlığı kullanır.

E-posta sahtekarlığı, bir eşek şakası olarak veya bir kişi veya kuruluşu dolandırmaya yönelik bir suç girişiminin parçası olarak yapılabilir. Potansiyel olarak dolandırıcılık amaçlı e-posta sahteciliğine bir örnek, bir kişinin büyük bir şirketten fatura gibi görünen bir e-posta oluşturması ve ardından bunu bir veya daha fazla alıcıya göndermesidir. Bazı durumlarda, bu sahte e-postalar sözde kuruluşun logosunu içerir ve hatta e-posta adresi yasal görünebilir.

E-postalarda Yaşanan Sorunlardan Kurtulma Yolları

E-posta adresinizi her yere vermemek, güvendiğiniz kurumlara vermek e-posta adresinizin kötü niyetli kişiler tarafından rahatsız edilme ihtimalini azaltır. Bunun için 2 e-posta adresi kullanmak, birisini güvenilir yerlere verirken diğerini güvenmediğiniz (ya da sıklıkla mail almayacağınız) yerlere verilerek orjinal hesabın gizlenmesi sağlanabilir.

Spam e-postalardan korunmak için güçlü bir mail servisi altyapısı kullanılmalıdır. Örneğin; gmail, outlook vb. kurumların mail altyapıları oldukça güçlüdür ve spam e-postaları oldukça rahat filtreleyebilirler.

Bu yazıda bulunan terimler ayrıca anlatılmamıştır. Bu yazıdaki bir terimin ayrıca anlatılmasını istiyorsanız aşağıdaki yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Benzer İçerikler
Şiirde Ahenk Unsurları
Edebiyat

Şiirde Ahenk Unsurları

İçeriğe Git>
Söz Sanatları (Edebi Sanatlar)
Edebiyat

Söz Sanatları (Edebi Sanatlar)

İçeriğe Git>
Türk Edebiyatında Şiir (İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Şiiri)
Edebiyat

Türk Edebiyatında Şiir (İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Şiiri)

İçeriğe Git>
Geleneksel ve Modern Tiyatro Özellikleri
Edebiyat

Geleneksel ve Modern Tiyatro Özellikleri

İçeriğe Git>
Türk Edebiyatında Hikaye (Halk Edebiyatından – Milli Edebiyata Kadar)
Edebiyat

Türk Edebiyatında Hikaye (Halk Edebiyatından – Milli Edebiyata Kadar)

İçeriğe Git>
Anlatım Biçimleri ve Türleri
Edebiyat

Anlatım Biçimleri ve Türleri

İçeriğe Git>
Copyright © 2024 Bikifi
Star Logo
tiktok Logo
Pinterest Logo
Instagram Logo
Twitter Logo