E-Posta Nedir?

Konu Özeti

Türkçesi elektronik posta olan e-posta bir bakıma mektupların bilgisayar ortamındaki halidir. E-posta çeşitli dosyaların paylaşımlarına da olanak sağlar. İnsanların kişisel ve ticari alanda, kişi veya kurumlar arasında metin/görsel içerikleri de içinde barındırarak mesajlaşmalarını sağlayan sistemdir.

Bu konuda
  • E-postanın özelliklerini ve tanımını
  • E-posta alışverişi sırasında yaşanan olumsuzlukları
  • Bu olumsuzluklardan korunma yöntemlerini
öğreneceksiniz.
Instagram Logo
Bikifi Instagram'da

E-posta, elektronik postanın kısaltılmış halidir. Bilgisayarlar veya bir ağ içindeki belli gönderim merkezleri arasındaki elektronik bilgi iletişimidir. Kısacası internet aracılığı ile gönderilen dijital mektuba verilen isim e-postadır.

Gerçekte mektuptan farkı olmamakla birlikte e-postalarda farklı olarak yazılı, görsel ve işitsel veriler de aktarılabilmektedir. Ayrıca e-posta, mektuplara göre alıcıya hızlı ulaşır. Bu nedenle kullanımı daha yaygındır. Dolayısıyla internetin yaygınlaşması ile de e-posta kullanımı oldukça artmıştır.

E-posta yollamak veya almak için öncelikli olarak bilgisayarda bir e-posta hesabı açılmalıdır. Bu hesap parasız açılabileceği gibi para karşılığı açan sitelerden de açılabilmektedir. E-posta adreslerinde önce kullanıcı adı, adres işareti ve ardından da e-posta sağlayıcısının adı ve nokta (.) işareti ile site uzantısı bulunur. Örneğin; edebiyat@bikifi.com

E-posta yazarken dikkat edilecek en önemli şey; kişisel bilgilerin güvenlik altına alınmasıdır.

E-posta sisteminin kurucusu New York doğumlu bilgisayar programcısı Ray Tomlinson’dur. 1971 yılında başarıya ulaşmıştır. Mail adreslerindeki @ sembolü de kendisi tarafından bulunmuştur.

E-Postalarda Yaşanan Sorunlar

Spam E-Postalar

E-postalarda yaşanan en büyük sorunların bir tanesi spam (istenmeyen) e-postalardır. İstenmeyen e postalar (spam) genellikle sizi yanıltmak için yollanan ve açılıp etkileşime (tıklanma vb) girildiği taktirde bilgisayarınıza zararlı yazılım kurabilecek veya sizin kişisel bilgilerinizi kötü niyetle kullanabilecek e postalardır.

2021 yılında spam e-postaların gönderilen bütün e-postalar içerisindeki oranı %85 olarak tahmin edilmektedir. 2017 yılında bu oran yaklaşık %60’dır.

E-Posta Sahteciliği

E-posta sahteciliği, e-posta mesajı (başlık, ileti gövdesi vb) bilinen ve güvenilen bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen; ancak güvenilir kaynaktan gelmeyen yani güvenilen kaynağı taklit eden e-postalardır. E-posta spam’ı ve kimlik avı yöntemleri, alıcıyı gerçek ileti kaynağı hakkında yanıltmak için genellikle kimlik sahtekarlığı kullanır.

E-posta sahtekarlığı, bir eşek şakası olarak veya bir kişi veya kuruluşu dolandırmaya yönelik bir suç girişiminin parçası olarak yapılabilir. Potansiyel olarak dolandırıcılık amaçlı e-posta sahteciliğine bir örnek, bir kişinin büyük bir şirketten fatura gibi görünen bir e-posta oluşturması ve ardından bunu bir veya daha fazla alıcıya göndermesidir. Bazı durumlarda, bu sahte e-postalar sözde kuruluşun logosunu içerir ve hatta e-posta adresi yasal görünebilir.

E-postalarda Yaşanan Sorunlardan Kurtulma Yolları

E-posta adresinizi her yere vermemek, güvendiğiniz kurumlara vermek e-posta adresinizin kötü niyetli kişiler tarafından rahatsız edilme ihtimalini azaltır. Bunun için 2 e-posta adresi kullanmak, birisini güvenilir yerlere verirken diğerini güvenmediğiniz (ya da sıklıkla mail almayacağınız) yerlere verilerek orjinal hesabın gizlenmesi sağlanabilir.

Spam e-postalardan korunmak için güçlü bir mail servisi altyapısı kullanılmalıdır. Örneğin; gmail, outlook vb. kurumların mail altyapıları oldukça güçlüdür ve spam e-postaları oldukça rahat filtreleyebilirler.

Bu Yazıda Geçen Terimler
Sistememizde bu yazıda bahsi geçen kişilere ait bir biyografi bulunamamıştır.
Benzer İçerikler
Şiirde Ahenk Unsurları
Edebiyat

Şiirde Ahenk Unsurları

İçeriğe Git>
Söz Sanatları (Edebi Sanatlar)
Edebiyat

Söz Sanatları (Edebi Sanatlar)

İçeriğe Git>
Türk Edebiyatında Şiir (İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Şiiri)
Edebiyat

Türk Edebiyatında Şiir (İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Şiiri)

İçeriğe Git>
Geleneksel ve Modern Tiyatro Özellikleri
Edebiyat

Geleneksel ve Modern Tiyatro Özellikleri

İçeriğe Git>
Türk Edebiyatında Hikaye (Halk Edebiyatından – Milli Edebiyata Kadar)
Edebiyat

Türk Edebiyatında Hikaye (Halk Edebiyatından – Milli Edebiyata Kadar)

İçeriğe Git>
Anlatım Biçimleri ve Türleri
Edebiyat

Anlatım Biçimleri ve Türleri

İçeriğe Git>
Copyright © 2024 Bikifi
Star Logo
tiktok Logo
Pinterest Logo
Instagram Logo
Twitter Logo