Ormanlar üzerinde nem ve yağış etkili olmaktadır. Türkiye’nin her yerinde orman olabilmesi için sıcaklık değerleri yeterli seviyededir. Fakat nem ve yağış özellikleri farklılık göstermektedir.
Türkiye’de ormanların en fazla yer kapladığı yer Karadeniz Bölgesi’dir. Sonrasında Akdeniz, Ege, Marmara, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu sırasıyla gelmektedir. Türkiye’deki ormanların çoğu kıyı bölgelerinde bulunmaktadır. Türkiye’nin %28,6’sını ormanlar kaplamaktadır.
Ormanların doğaya birçok etkileri bulunmaktadır. Örneğin ormanlar; toprağı korurlar, suyu düzenlerler, iklimi etkilerler, doğayı korurlar ve güzelleştirirler. Ormanlardan birçok da elde edilen ürünler vardır. Örneğin; asıl orman ürünleri denilen tomruk, mobilya, sunta, parke, kağıt, odun elde edilir. Yan ürünler denilen reçine, ıhlamur, çam kozalağı, sığla yağı, defne yaprağı elde edilirler. Aynı zamanda Türkiye’de üretilen kerestelerin bir kısmı inşaat, bir kısmı mobilya, bir kısmı ambalaj ve diğer sektörlerde kullanılmaktadır.
Türkiye’de her geçen gün ormanlar tahrip edilmektedir. Bu tahrip etme ormanların yerleşime açılması, kaçak şekilde veya yakacak elde etme amacıyla kesilmesi, tarım alanları oluşturulması ve orman yangınları şeklinde yapılmaktadır.
⭐Ormanların korunması için yapılması gerekenler;
- Kaçak ağaç kesiminin önlenmesi gerekir.
- Ormanlara zarar veren hayvanların ormanlardan uzaklaştırılması gerekir.
- Orman yangınlarına karşı orman içi yollar, su depoları ve gözetleme kuleleri yapılmalıdır.
- Kağıt üretimi için kısa sürede yetişen ağaçlar kullanılmalıdır.
- Yakacak olarak odun kullanmak yerine alternatif enerji kaynakları kullanılmalıdır.