Her yıl üniversite sınavına giren öğrenci sayısı artmakta ve her yıl yaklaşık 2 milyon öğrenci katılmakta. Bu öğrencilerin büyük bir bölümünü de geçen sene sınava girmiş ancak ya istediği sonucu alamamış ya da herhangi bir aksilik ya da hastalık dolayısıyla sınava katılamamış kişilerin katılmasıyla oluşuyor. Şimdi sizlere eğer üniversite sınavına tekrar hazırlanmak isterseniz yani öğrenciler arasındaki adıyla ”mezuna kalmak” isterseniz, bu konu hakkında detaylıca bilgi vereceğim.
Çevrem Nasıl Karşılar?
Sakın bu konuyu düşünme. Ailen eğer senin gerçekten istediğin bölümü okumanı veya istediğin üniversiteye gitmeni istiyorsa zaten seni destekleyecektir. Ancak illa ki komşular ya da çevrendeki kişiler bu konuda sana “sende sürekli evde yatıyorsun be” tarzında yorumlar yapabilir. Moralini bozma, unutma sen burada hayallerine ulaşmak istiyorsun.
Evde Çalışırım
Şimdi bu her kişide farklı sonuç verecek bir davranış olmuş olsa da gerek kendi tecrübelerim gerekse çevremde gördüklerimden yola çıkarak, evde ders çalışma fikrinin çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Sınava hazırlık dönemi bir iki hafta gibi bir süre değil tam bir sene, bunu unutma ve realist davranarak düşün. Herhangi bir kurs gibi bir yere gitmeden düzenli olarak her gün belirli bir planın altına düşmeden çalışabilecek misin? Eğer evet diyorsan, bol şans dostum. Yok, ben emin değilim ya da yapamam diyorsan; kesinlikle gideceğin kurs yerini mümkün oldukça yakın bir yerden seçmeye çalış. Çünkü yolda git gel yaparken harcayacağın boşa vaktin yanı sıra, bir de o yol yorgunluğunu çekeceksin bunu unutma. Ayrıca gideceğin kursa kesinlikle bel bağlama, yani bir konuyu öğrenemediğinde; sonra öğrenirim diye atlama, inan işler daha sarpa saracak.
Planlı Çalışmak
Kursa giderek çalışanların zaten belirli bir programı olacak ancak, eğer evde çalışacaksan tek başınasın. Programını oluştururken sakın bugün bu kadar soru çözeceğim gibi planlar kurma, hasta olabilirsin, başka işlerin çıkabilir veya programın sarpa sarabilir. Bu yüzden genelde her gün belli konuları sıra ile öğrenmeyi hedef olarak koymalısın kendine. Mümkün olduğunca internet, sosyal medya gibi şeyleri takip edemeyeceğin şekilde ayarla çünkü bir başına geçtin mi zaman nasıl geçiyor anlamıyorsun bile. Hatta bana göre; işi abartıp bir tane mesajlaşma uygulaması dışında bütün sosyal medyadan kendini koparmalısın. Sakına çok zaman var diye rehavete kapılma, unutma rakiplerin her gün daha çok çalışarak seni geçmeye çalışıyor.
Reklam
Sürekli evde oturup ders çalışmak çokta verimli bir işlem olmayacaktır. Eğer tekrar hazırlanıyorsan okula gitmek gibi bir derdin de olmadığından kendine daha fazla vakit ayırabileceksin. Bu arada günde yarım saat olsun egzersiz yapmayı ihmal etme. Bir süre sonra oturmaktan sıkılacaksın ve egzersiz sayesinde vücudun daha dinç olacak. Hasta olmamak için ekstra çaba göstermelisin. Çünkü bu dönemde hasta olman demek, seni çalışma planında oldukça geriye atacaktır.
Sana tavsiyem, sosyal medya hesaplarını kapatman. İnterneti de sadece ders çalışıp, konu dinlemek gibi faydalı amaçlar ile sınırlı süre kullanman gerektiğini unutma. Beslenmeye de dikkat etmelisin, özellikle balık, fındık, fıstık ve yumurta gibi besinleri tüketmelisin ki vücudun seni yarı yolda bırakmasın.