Bir gözlemci, bir cismin hızını gözlemlerken gözlemcinin hızı cismin hızından çıkartılır. Bu çıkarma işleminde yönler önemlidir (yani vektöreldir), buna göre işlem yapılır. Gözlemcinin hızı çıkarıldığında artık gözlemci sabit kabul edilip onun hızını cisme aktarmış oluruz. Böylece bu gözlemci sanki sabit ve gözlemlediği cisim iki hızın birleşimi şekilde önünden geçiyormuş gibi olur.
Bir cismin hareketinin, başka bir hareketli ya da sabit cisme göre ifade edilmesine göreceli hareket denir. Bu durumda hız herkese göre değiştiği için ortak bir nokta olarak dünya üzerinden gözlem yaparız. Cismin dünyaya göre hareketini incelediğimizde hareket ettiği hıza yere göre hız denir ve bu aslında bizim günlük hayatta bir cismin hızını söylemede ortak yöntemimizdir.
Bu konuya örnek vermek gerekirse doğrusal bir yolda bir aracın içinde 100 km/saat hız ile hareket halindeyken karşımızdan gelen aracın hızının da aynı olduğunu düşünelim. Başka bir araç ise aynı hız ile arkamızdan geliyor olsun. Bu durumda bize göre karşımızdan gelen aracın hızı 200 km/saat olurken, arkamızdan gelen aracın hızı 0 km/saat olur.
Günlük hayatta gözlemlediğimizde bunu açıkça görebiliriz ve bu tür hareketleri tanımlarken referans noktanın hızının ters işaretlisi gözlenen cismin hızına eklenir ve göreceli hız hesaplanır.