Bikifi Instagram'da
Üretimi Etkileyen Beşeri Faktörler
- Tarımsal Faaliyetler= Tarımda kullanılan teknolojiler, üretim miktarları ve üretilen ürünlerin kalitesi, ürünlerin fiyatları ve dünya piyasası üretim açısından önemlidir. Tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılık insanların temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında doğadaki unsurlardan etkilenmektedir.
- Sermaye Birikimi= Sermaye birikiminin olması üretim gücünün yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Sermaye; sanayi tesislerinin yapılmasında gerekli olan araç ve gereçlerin alınmasından, enerji temin edilmesine, ham madde sağlanmasına, çalışan insanların ücretlerinin ödenmesine kadar gerekli olan bir faktördür.
- İş gücü ve Eğitim= İş gücü üretim maliyetini, kalitesini, hızını etkilerken; eğitim herhangi bir ekonomik sektörde çalışan kişinin o işin gerektirdiği niteliklere sahip olmasının önemini belirler.
- Teknolojik Gelişmeler= Üretimin artması, kaliteli ve ucuz mal üretiminin gerçekleşmesine de bağlıdır. Yeni gelişen teknolojiler ile daha kaliteli, daha seri ve daha ucuza üretimler gerçekleşmektedir. Aynı zamanda üretimde kayıplar da aza indiriliyor.
- Sanayi= Sanayi ekonominin gelişmesinde en önemli etkendir. Sanayi tesisi kurulan bölgelere yeni sanayi dalları veya yan sanayi dalları da kurulmaktadır. Bu durumda üretimin artmasına neden olmaktadır.
Dağıtımı Etkileyen Beşeri Faktörler
- Ulaşım= Dağıtım faaliyetinin en önemli unsurudur. Ulaşımın gelişmesi ile birlikte ürünler çok uzak pazarlara ulaştırılmaktadır. Aynı zamanda sanayi tesislerinin kuruluş aşamasında, enerjinin sanayi alanlarına ulaştırılmasında, ham maddenin ve çalışanların taşınmasında ve ürünlerin tüketicilere ulaştırılmasında ulaşım ağı önemli bir faktördür. Hızlı trenlerin artması, büyük gemilerin yapılması, köprü, viyadük, tünel ve çift şeritli otobanların yapılması dağıtım faaliyetlerini geliştirmiştir.
- Modern Pazarlama Teknikleri=Pazarlama; bir ürünün veya malın veya hizmetin satışını gerçekleştirmek için yapılan etkinliklerin hepsine verilen isimdir. Modern pazarlama alanındaki gelişmeler dağıtımı ve tüketimi kolaylaştırmakla birlikte dağıtımı ve tüketimi de artırmaktadır.
- İletişim Teknolojileri= İletişim olanaklarının gelişmesi, İnternet ortamında ürünlerin satılması dağıtımı geliştirmiştir. Aynı zamanda üretilen malların tüketim bölgelerine ulaştırılmasında gerekli bağlantıların doğru şekilde yapılması önem taşımaktadır. Bu da iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile sağlanmaktadır.
- İnsan Kaynakları= Ekonomik faaliyetlerin yürütülmesi için insana ihtiyaç vardır. Dağıtımın hızlı, güvenli, zamanında yapılabilmesi için ulaşım araçlarını kullanacak, süreçleri yönetecek iş gücü gereklidir.
- Yerleşim Özellikleri= Yerleşme ve nüfusun dağılışı, dağıtımın kolay veya zor olmasını etkilemektedir. Kara yolu, hava yolu, demir yolu veya deniz yollarının birbirine bağlandığı noktalar, otoyol üzerinde bulunan yerler, tren istasyonları, liman ve hava alanlarına sahip yerler dağıtım merkezi durumundadır. Ulaşım sistemlerinin geliştiği yerler dağıtımın kolay ve ucuz, ulaşım hatlarından uzak olan yerler ise zor ve pahalı olduğu yerlerdir.
- Teknolojik Gelişmeler= Üretilen ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasında modern pazarlama tekniklerinin önemi büyüktür. Özellikle gelişen teknolojiden faydalanarak internet üzerinden ticari bağlantılar yapılabilmekte veya insanların ürünler hakkında bilgi sahibi olması amaçlanır.
Tüketimi Etkileyen Beşeri Faktörler
- İhtiyaçlar= Tüketimi etkileyen en önemli faktörlerin biri insanların temel ihtiyaçlarıdır. İnsanların yeme içme, giyinme ve barınma ihtiyaçları tüketimi doğrudan etkilemektedir. Bir malın talebi nüfusun miktarına, isteğine ihtiyacına ve toplumu gelir düzeyine bağlıdır.
- Gelir Düzeyi= İnsanların gelir seviyesi artıkça tüketim de artmaktadır. Gelir düzeyi düşük insanlar sadece temel ihtiyaçlarını karşılayabilirken gelir seviyesi yüksek olan insanlar zorunlu ihtiyaçları dışındaki ihtiyaçlarına da kaynak bulabilirler.
- Teknolojik Gelişmeler= Üretilen malların ve hizmetlerin ucuzlaması ve çeşitliliğin artması tüketimin artmasına da neden olmaktadır.
- Reklam= Üretilen ürünlerin reklamlarının yapılması da tüketimi artırmaktadır. Görsellikten etkilenen insanlar karar veremedikleri ürünleri dahi alarak tüketimi artırmaktadır.
- Moda= Moda ürünlerini almayı istemek tüketimi artıran bir faktördür.