TYT Nedir? TYT Hakkında Bilgiler

📅 03 Ağustos 2021|02 Eylül 2022
TYT Nedir? TYT Hakkında Bilgiler

Konu Özeti

YKS sisteminin, yani üniversiteye yerleşme sisteminin, ilk aşaması TYT'dir. TYT sınavında Matematik (40), Türkçe (40), Sosyal Bilimler (20) ve Fen Bilimleri (20) olmak üzere toplam 120 soru barındırır.

Bu konuda
  • TYT hakkında çok sorulan soruların cevaplarını
  • TYT'nin kaç soru olduğunu
  • TYT'ye nasıl çalışılacağını
öğreneceksiniz.
Instagram Logo
Bikifi Instagram'da

Temel Yeterlilik Testi (kısaca TYT), üniversiteye hazırlanan öğrencilerin bölümleri fark etmeksizin sözel ve sayısal alanlarda temel yeterliliklerini ölçmeyi amaçlayan, Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk aşama sınavıdır. TYT; Türkçe, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri bölümlerini konu alan sorulardan oluşmaktadır. TYT sınavından sonra öğrenciler Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavının ikinci aşaması olan Alan Yeterlilik Testine (AYT) girmeye hak kazanır.

✨ 2022 yılından itibaren AYT sınavı için uygulanan baraj uygulaması kaldırılmıştır.

TYT Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

TYT ile ilgili en çok aranan sorular şu şekildedir:

TYT Ne Demek? Açılımı Nedir?

TYT’nin açılımı; Temel Yeterlilik Testidir. Adayların alan fark etmeksizin temel yeterliliklerini ölçen ilk oturum sınavıdır.

TYT Sınavına Kimler Girebilir?

Temel yeterlilik sınavına sadece lise son sınıf öğrencileri, liseden mezun olmuş öğrenciler girebilmektedir. Aynı zamanda üniversite okuyan veya üniversiteden mezun olmuş kişilerin de TYT sınavına girme hakkı vardır.

TYT Konuları Nelerdir?

TYT Kaç Soru?

TYT’de hangi derslerden kaç soru sorulduğu aşağıdaki listede verilmiştir.

  • Türkçe: 40 soru
  • Sosyal Bilimler: 20 soru (5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe)
  • Matematik: 40 soru
  • Fen Bilimleri: 20 soru (7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji)

TYT Kaç Dakika?

TYT süresi 165 dakikadır. Adayların, sınavın ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası sınav salonundan ayrılması yasaktır. Bu süreler pandemi gibi olağan dışı durumlarda değiştirilebilir. Bu yüzden sınava girmeden önce ilgili dokümanları kontrol etmeniz önerilir.

✨ 2022 yılından itibaren TYT sınav süresi 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarılmıştır.

TYT Barajı Kaç Net?

2022 yılından itibaren AYT sınavı için uygulanan baraj kuralı kaldırılmıştır. Ancak hala, TYT’de puanınızın hesaplanabilmesi için herhangi bir dersten en az 0,5 net yapmış olmanız gerekmektedir.

TYT Kaç Net Kaç Puan?

TYT sınavında her bir net ortalama olarak 3 puan getirmektedir. Bu nedenle her bir doğru ya da yanlış cevap, başarı sıralamasında çok büyük etkiler bırakacaktır. Birçok öğrenci bir net daha fazla yapabilmek için kararsız kaldığı sorularda işaretleme yapmaktadır. Yapılan tek bir hata sizi yüzlerce veya binlerce sıralama geriye atabilir ki bu durum bazı durumlarda oldukça kritik olabilir.

📌 Bu konudaki tavsiyemiz emin olmadığınız sorularda işaretleme yapmaktansa soruya işaret koyup bölüm sonunda tekrar dönerek birkaç dakika daha göz atmanız olacaktır. Bu yöntemle o anda göremediğiniz bir noktayı görme ihtimaliniz daha yüksektir.

👉TYT Net ve Puan Hesaplama sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

TYT Puanıyla Hangi Bölümler Kazanılabilir?

TYT Puanıyla sadece 2 yıllık önlisans bölümleri tercih edilebilir. 2 yıllık bölümleri incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.

TYT’ye Nasıl Çalışmalıyız?

Çok farklı çalışma stratejileri olmakla birlikte kazandıran strateji gibi efsanevi bir formül ne yazık ki bulunmamaktadır. Bunun yerine sınavın ana hattı olan paragraf ve problem/sayı sorularında pratiklik kazanmak zaman yönetimi açısından çok avantaj sağlayacaktır.

Bu yüzden paragraf ve problem/sayı sorularından her hafta düzenli soru çözmek sınava hazırlanma ve kazanılan pratikliğin kaybedilmemesi açısından önemlidir. Bu temel çalışma prensibinin üzerine kendinize has yöntemler ve çalışma stratejileri ekleyerek gelişim sağlayabilirsiniz.

Ayrıca belirtmek isteriz ki; çalışmalarınız kesinlikle planlı olmalıdır. Günlük, haftalık ve aylık olarak kendinizi takip etmelisiniz ve ilerlemenizi kayıt altına almalısınız. Bu sayede ne durumda olduğunuzu nesnel olarak görebilir ve planınızı revize edebilirsiniz. Bu durum aynı zamanda stresinizin azalması için de önemlidir.

Bu noktada önemli olan istikrarlı bir şekilde çalışmak ve ufak adımlarla devamlı olarak sınava hazırlanmaktır. Sınava bir kaç ay kaldıktan sonra yoğun şekilde çalışmaya başlamak oldukça verimsizdir. Düzenli olarak dönem başında çalışmaya başlayan adayların sınavdan istediği sonucu aldığı görülmektedir.

Yanlış Çözümler Hayat Kurtarır

”Yanlış yapmaktan korkmayın” oldukça yaygın kullanılan bir cümledir. Fakat oldukça doğru bir cümledir. Eğer yanlışlarınızı doğru değerlendirirseniz oldukça verimli çalışabilir ve hedefinize doğru ilerleyebilirsiniz. Unutmamalısınız ki sınavdan önceki her hata öğrenmek için bir fırsattır. Yanlış çözdüğünüz soruların doğru cevabını ve çözümünü kesinlikle öğrenmelisiniz. Gerekirse o konuyu tekrar etmelisiniz. Deneme sınavlarında hangi konudan yanlış yaptığınızın kaydını tutmanız da oldukça önemlidir. Bu sayede yanlış yaptığınız konuları görür, konuya çalışır ve tekrar hata yapıp yapmadığınızı takip edersiniz.

TYT Çözme Stratejisi

Çalışma stratejisinde olduğu gibi sınavı çözerken de kesin kazandıran bir strateji bulunmamaktadır. Bunun yerine denemeler çözerken farklı stratejiler denemeli, sonuçlarınızı analiz etmeli ve size en uygun çözme metodunu kullanmalısınız.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise bir sisteminizin olmasıdır. Örneğin şüphe duyduğunuz sorularda yapmanız gereken, boş sorular için geri dönüp ayırdığınız süre, cevapları cevap kağıdına işaretleme rutininiz, hangi dersten başlayıp hangi sırayla çözeceğiniz, en son sorudan mı yoksa ilk sorudan mı başlayacağınız artık sizin için otomatik bir tepki olmalı. Deneme sınavlarında da aynı yöntemi uygulamalı ve bu yöntemleri geliştirmek için alıştırmalar yapmalısınız.

Bunlar size çok küçük tavsiyeler gibi gelebilir fakat sınav sonucunuz sadece bilginize değil, zamanı yönetme stratejinize de bağlıdır.

Not: Sınav sırasında verilen şekeri uygun zamanda tüketerek sınav sırasındaki yoğun zihinsel aktivite sonucu oluşan enerji düşüşünü azaltabilirsiniz.

TYT Deneme Sınavı Çözmeye Ne Zaman Başlamalıyız?

Deneme çözmeye başlamadan önce konuları bitirmiş olmak veya bitirmeye yaklaşmış olmak önemlidir. Ayrıca deneme çözümlerinde olabildiğince farklı kaynakların denemesini çözmek, farklı formattaki soruları görmenizi ve kendinizi test etmenizi sağlar.

Ayrıca sınav yaklaştıkça (1-2 ay kala) çıkmış soruları çözüp kendiniz için oluşturduğunuz stratejileri gerçekçi bir teste tabii tutabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken geçmiş yılların sorularını çözerek alınan puan ile fikir sahibi olmamaktır. Çünkü her yıl sınavın zorluğu değişiklik göstermektedir. Odaklanmanız gereken nokta sınav formatına ne kadar uyum sağladığınız ve konuların bütün ayrıntılarına ve soru tiplerine ne kadar hakim olduğunuzdur.

Not: Deneme çözerken süre tutmayı ve süre limitlerine uymayı unutmayın.

Denemeler ile Gerçek Sınav (TYT) Arasındaki En Büyük Fark

Gerçek sınav; sadece soruları çözmenizi değil, birçok farklı değişken ile aynı anda mücadele etmenizi gerektirir. Bu değişkenler arasından stresle baş etmeniz ve yaratıcı sorulara karşı bakış açınızı (yorum gücünüzü) kullanabilmeniz gelmektedir. Bu yüzden yaptığınız denemelerde stresinizi kontrol altına almaya da çalışın. Mümkünse farklı ortamlarda (örneğin işlek bir yolun yanında veya gürültülü ortamlarda) da denemeler çözün.

Deneme sınavlarına tıpkı TYT sınavına giriyormuş gibi sabah saatlerinde başlamanız, sınavda yaşayacağınız heyecanı azaltacağı gibi daha rahat bir sınav geçirmenizi sağlayacaktır. Vücudunuz günün o saatinde sınav süresi kadar oturmaya alışacaktır ve sizin için bir rutin olacaktır. Mental ve fiziksel olarak sınava hazır olmak çok önemlidir.

TYT Hangi Konuları Kapsıyor? TYT Konuları Nerelerden Çıkıyor?

TYT sınavı temel konuların ele alındığı bir sınavdır. TYT sınavında diğer konulara göre iki ana konu ön plana çıkmaktadır. Bu konular Türkçe için paragraf soruları ve Matematik için problemlerdir. Diğer konular ise bu iki konu kadar ağırlık taşımamakla birlikte daha çok 9. ve 10. sınıftan seçilir. Aşağıdaki bağlantılardan ilgili yazıları inceleyebilirsiniz.

TYT Sınavına Girerken Yanımızda Neler Bulunmalıdır? Neler Bulunmamalıdır?

ÖSYM sayfasından çıkardığınız giriş belgeniz ve nüfus cüzdanınız yanınızda bulunmalıdır. Giriş belgenizde sınava gireceğiniz yer, sınav saati ve salon bilgileri bulunmaktadır. Giriş belgenizdeki ve nüfus cüzdanınızdaki fotoğrafınızın net olmasına özen göstermelisiniz.

Sınavın yapılacağı binada emniyet görevlileri tarafından aranacaksınız. Çanta, saat, cüzdan, cep telefonu, kolye, yüzük gibi aksesuarlar, metal içerikli herhangi bir eşya, ulaşım kartı, kredi kartı, yiyecek ve içecek olmak üzere kalem, silgi, kalemtıraş ile sınava girmeniz yasaktır. Ambalaj kağıdı yırtılmış pet şişe içerisinde su götürebilirsiniz.

Benzer İçerikler
[2022] YKS’ye Çalışırken Yararlanabileceğiniz Ücretsiz PDF Kaynaklar
Güncel
YKS Bilgi Bankası

[2022] YKS’ye Çalışırken Yararlanabileceğiniz Ücretsiz PDF Kaynaklar

İçeriğe Git>
AYT Nedir? AYT Hakkında Bilgiler
Güncel
YKS Bilgi Bankası

AYT Nedir? AYT Hakkında Bilgiler

İçeriğe Git>
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Güncel
YKS Bilgi Bankası

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

İçeriğe Git>
YKS Çıkmış Sorular ve Cevapları
Güncel
YKS Bilgi Bankası

YKS Çıkmış Sorular ve Cevapları

İçeriğe Git>
TYT Türkçe Nasıl Çalışılır?
Güncel
YKS Bilgi Bankası

TYT Türkçe Nasıl Çalışılır?

İçeriğe Git>
TYT Matematik Nasıl Çalışılır?
Güncel
YKS Bilgi Bankası

TYT Matematik Nasıl Çalışılır?

İçeriğe Git>
Copyright © 2024 Bikifi
Star Logo
tiktok Logo
Pinterest Logo
Instagram Logo
Twitter Logo