Karpit Nedir?

📅 31 Ağustos 2018|12 Haziran 2024
Güncel
Karpit Nedir?

Konu Özeti

Karpitin, kimyadaki karşılığı Kalsiyum karbürdür (Calcium Carbide). Karpit bazılarının bildiğinin aksine bir maden değildir aksine endüstriyel bir üründür. Karpit, kireç ve kömürün yaklaşık 2200 derecede elektrikli ark fırınlarında eritilmesi ile elde edilir.

Bu konuda
  • Karpitin kimyasal ve fiziksel özelliklerini
  • Endüstride ve günlük hayatta kullanım alanlarını
öğreneceksiniz.
Instagram Logo
Bikifi Instagram'da

Karpitin, kimyadaki karşılığı Kalsiyum karbürdür (Calcium Carbide). Karpit bazılarının bildiğinin aksine bir maden değildir aksine endüstriyel bir üründür. Karpit, kireç ve kömürün yaklaşık 2200 derecede elektrikli ark fırınlarında eritilmesi ile elde edilir. Üretimden çıkan karpit  büyük parçalar halindedir ve çok sert olduğu için özel kırma makinelerinde kırılarak istenilen ölçülere getirilir.

Karpit yanıcı bir maddedir ve karpitin suyla oluşan tepkimesi sonucu asetilen gazı (C2H2) meydana gelir. Karpitin günlük hayattaki çoğu kullanımı bu özelliğe dayandırılarak yapılır. Günümüzde, Deniz fenerlerinde, madenlerde, eskiden sokak aydınlatmalarında karpit lambası kullanılmaktadır. Karpit lambası asetilen gazını yakarak ışık verir. Etin (asetilen) gazı; özellikle yeşil muzların, armutların, mandalina, limon gibi narenciyenin sarartılmasında kullanılmaktadır.

Asetilen gazı helyumdan daha ucuz olduğu için uçan balonlarda kullanıldığı zamanlar olmuştur. Bu işlem çok tehlikeli, çok zararlı olduğu için yasaklanmıştır. Bazı balıkçılar balık avlamak için asetilen kullanmışlardır. Balıkçılıkta da bu metot yasaklanmıştır.

Karpit

Sanayide asetilen üretiminde karpit kazanları kullanılmaktadır. Karpit kazanlarının bakımının iyi yapılmaması ve küçük ihmal ve dikkatsizlikler kazan patlamasına sebep olmaktadır. Küçük ebatlı karpitler daha ziyade asetilen fabrikalarında, asetilen gazı üretiminde kullanılır. Asetilen en güvenli şekilde asetilen tüplerinde depolanabilir. Asetilen tüplerinin içleri poroz maddesi ile doludur ve küçük gözeneklerine genellikle aseton emdirilmiştir. Asetilen gazı bu küçük gözeneklerde aseton içinde erimiş olarak depolanabilmektedir. Asetilen son derece kararsız bir gaz olup hava ile %2.5 ile % 97.5 arası karışımlarda patlamaya sebep olabilir.

Karpit Kazanı

Asetilen oksijenle birlikte yakıldığı zaman 3000 derecelere çıkan sıcaklıklar verebilmektedir. Bu yüzden sanayide oksijenle beraber kaynak yapmakta kullanılır. Bu kaynak tekniğine oksijen kaynağı denir.

Bu Terimin Geçtiği İçeriklerimiz
Terim: Karpit Nedir?
Benzer İçerikler
Enzim Nedir?
BiyolojiKimya

Enzim Nedir?

İçeriğe Git>
Yüzey Gerilimi Nedir?
BiyolojiKimya

Yüzey Gerilimi Nedir?

İçeriğe Git>
PP(m) Orantı Sistemi Nedir?
Kimya

PP(m) Orantı Sistemi Nedir?

İçeriğe Git>
Bayer Testi Nedir?
Kimya

Bayer Testi Nedir?

İçeriğe Git>
Zaitsev Kuralı Nedir?
Kimya

Zaitsev Kuralı Nedir?

İçeriğe Git>
Aufbau İlkesi Nedir?
Kimya

Aufbau İlkesi Nedir?

İçeriğe Git>
Copyright © 2024 Bikifi
Star Logo
tiktok Logo
Pinterest Logo
Instagram Logo
Twitter Logo