Türkiye’de Nüfusun Değişimi
İnsanlar için elverişli koşulları barındıran Türkiye toprakları, eski çağlardan beri yerleşme alanı olarak tercih edilmiştir. Ancak Anadolu nüfusuna yönelik yeterli bilgi bulunmamaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk nüfus sayımı II. Mahmut zamanında askeri amaçlı olarak yapılmıştır. Bu nüfus sayımında sadece erkekler sayılmıştır. Sultan Abdülmecit döneminde ise nüfus kimliği verilmek amacı ile bir sayım yapılmışsa da bu sayımı yine kadınlar dahil edilmemiştir. Üçüncü sayım ise Sultan Abdülaziz zamanında yapılmıştır.
Türkiye’de düzenli ve planlı nüfus sayımları Cumhuriyet ile başlamıştır. Türkiye’de ilk düzenli nüfus sayımı 28 Ekim 1927 tarihinde gerçekleşmiştir. 2007’den itibaren nüfus sayımına gerek olmadan her yıl Türkiye’nin nüfusu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile belirlenmektedir.
Türkiye’de görülen nüfus değişimleri üç dönem halinde incelemektedir:
- 1927-1960 Arası Birinci Dönem: Bu dönemde Türkiye nüfusu yaklaşık 11 milyon kişi artmıştır. Aynı zamanda ilk nüfus sayımı bu dönemde yapılmıştır. Ayrıca bu dönem; Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı gibi ülke nüfusunu ciddi anlamda etkileyen olayların hemen sonrasına denk gelmektedir. Bu nedenle nüfus azalmıştır. Fakat Balkanlardan gelen göçler ve Hatay’ın Türkiye’ye katılması ile Türkiye nüfusu artış göstermiştir.
- 1960-1985 Arası İkinci Dönem: Bu dönemde Türkiye’de aile planlamasına yönelik yapılan çalışmalarla sosyal ve ekonomik hayatta yaşanan gelişmelere bağlı olarak ülke nüfusunun artış hızında bir azalma görülmüştür.
- 1985 ve Sonrası Üçüncü Dönem: Bu dönemin başında Türkiye nüfusunun artış hızında ciddi bir düşüş yaşanmıştır. Takip eden süreçte ise nüfus artış hızı genel olarak yavaş yavaş azalmaya devam etmiştir. Nüfus azalmasının nedenleri; doğum oranlarını azalması, aile planlamasından olumlu sonuçların alınması, kalkınma hızının ve eğitim düzeyinin artması, sanayileşme ve şehirleşme oranları, kadınların iş hayatına girmesi sayılabilir.
✨ÖNEMLİ: En düşük nüfus artış hızı 1945 yılında tespit edilmiştir. Bunun nedeni, II. Dünya Savaşı nedeniyle erkek nüfusun silah altına alınmasıdır. En yüksek nüfus artış hızı ise 1955 yılında tespit edilmiştir. Bunun nedeni silah altındaki erkek nüfusun sivil hayata dönmesi, evliliklerin artması, beslenme ve sağlık koşullarının iyileşmesidir.