Güncel
El Emeğinden Makineleşmeye
Ders Notuna git →
Ulus Devlete Giden Süreçte Nüfus
Ders Notuna git →
Modern Hayattaki Sosyal Değişim
Ders Notuna git →
Güncel
Osmanlı Devleti’nde Sanayileşme Çabaları
Ders Notuna git →
Güncel
Ekonomiyi Düzeltme Çabaları
Ders Notuna git →
✍ PDF Çalışma Kaynakları
📘 Kurum: MEB – OGM Materyal
🔗 İndirme Linki: PDF Linki
📝 Ünite Kazanımları
- 11.5.1. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde endüstriyel üretime geçiş çabalarını ve bu süreçte yaşanan zorlukları analiz eder.
- a) Osmanlı Devleti’nde sanayileşme çabalarının önündeki engellere (sermaye, bilim ve teknoloji, yetişmiş personel ve uzun vadeli strateji konularındaki yetersizlikler) değinilir.
- b) Küresel kapitalist güçlerle rekabet etme konusundaki zorluklar; 1838 Balta Limanı Antlaşması örneğinden hareketle gümrük ve ticaret antlaşmalarının sınırlayıcılığı ve yerli üretim yerine ithalatın tercih edilmesi gibi faktörler bağlamında kısaca ele alınır.
- c) 1856’dan sonraki süreçte kamu maliyesinde yaşanan borç krizleri sonucunda Düyûn-ı Umûmiye İdaresi’nin kurulmasına değinilir.
- ç) Öğrencilerin, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerindeki ekonomik durumu daha geniş perspektifler yardımıyla incelemeleri analiz etmeleri sağlanır.
- d) İttihat ve Terakki Hükümetlerinin hedeflediği Millî İktisat Politikası incelenir.
- 11.5.2. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerindeki nüfus hareketlerinin siyasi, askeri ve ekonomik sebep ve sonuçlarını analiz eder.
- a) Osmanlı Devleti’ndeki nüfus artışı hızının büyük güçlere nispetle azalmasının uluslararası rekabette güç kaybı üzerindeki etkilerine değinilir.
- b) Öğrencilerin, Osmanlı Devleti’nin toprak kaybetmesiyle başlayan süreçte Türk ve Müslüman ahalinin maruz kaldığı katliamları, İstanbul ve Anadolu’ya yaptıkları göçler sırasında yaşadıklarını tarihsel anlamda parti kurarak analiz etmeleri sağlanır.
- 11.5.3. Modernleşmeyle birlikte sosyal, ekonomik ve politik anlayışta yaşanan değişim ve dönüşümlerin gündelik hayata etkilerini analiz eder.
- a) Modern şehirlerin dokusunda yaşanan değişimin olumlu ve olumsuz sonuçları kısaca ele alınır.
- b) Öğrencilerin, XIX. yüzyıldaki salgın hastalıkların etkilerini ve Osmanlı Devleti’nin buna yönelik aldığı sağlık ve karantina tedbirleri analiz etmeleri sağlanır.
- c) XIX. yüzyılda gazetelerin ve diğer süreli yayınların ortaya çıkışının birlikte kamuoyunun etkisi ile gelişimi vurgulanır.