Polimer malzemeler kimya biliminde plastikleride içinde barındıran malzemeler grubunun genel adıdır. Plastik malzemelerin birçoğunun ham maddesi petrol endüstrisinin yan ürünlerinden elde edilmektedir. Polipropilen, Polietilen teraftaalat (PET), naylon, polietilen bu hammaddelere örnektir. Bu malzemelerden elde edilen plastik ürünler kullanım ömrü bittiğinde çevrede atık problemi oluştururlar.
Öyle ki PET şişelerin doğada tamamen çözünmesi yani atık olarak kalmaması için en az 100 yıl geçmesi gerekmektedir. En az 100 yıl… Bunun nedeni ise toprakta bulunan mikroorganizmaların, bakterilerin petrol türevli plastik ürünleri besin olarak kullanamamalarıdır. Plastik ürünler monomerlerine (en küçük yapı taşlarına) ayrılıp yıllar boyu toprakta veya çevrede atık problemi yaratmaktadır.
Son yıllarda çevreye duyulan ilginin artması ile birlikte biyo-uyumlu plastik malzemeler üretilmektedir.Çevre dostu poşetler bunlara örnektir. Bu tür çevre dostu polimerler ham madde olarak nişasta (patates,mısır), selüloz vb. malzemelerden üretilmektedir. Bu yüzden bu maddeler biyolojik olarak çevreye uyumludurlar. Örneğin çevre dostu poşetlerin toprağa yüzde yüz karışması için 2 sene gerekmektedir. İlk senede poşetin zincir yapısı başka bir ifade ile kimyasal yapısı bozulur, ikinci yılda ise doğada bulunan mikroorganizma ve bakteriler sayesinde bu poşet doğaya geri dönüştürülmüş olmaktadır. Selülozik malzemeler ve nişasta türevli malzemeler doğa dostudur. Polilaktik asit (PLA) ve polikaprolakton (PCL) bu malzemelere örnek olup gelişmiş ülkelerde bu malzemelerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Yapılan araştırmalara göre PLA 180 günde toprak ortamında % 100 oranında biyolojik olarak bozunmakta diğer bir ifade ile atık problemi yaratmamaktadır.
Petrol türevli plastikler hem doğayı kirletmekte hem de sağlığımızı tehdit etmektedir. Biz tüketiciler ne kadar bilinçli olursak üreticilerde bir o kadar dikkatli olmak zorunda kalacaklardır. Temiz çevre, sağlıklı yaşam demektir!