Bikifi Instagram'da
Pi sayısı her öğrencinin matematik dersinde sıkça duyduğu sabit bir sayıdır. Pi sayısı her problemde, her sorunun çözümünde doğrudan verilir ve kimse hesaplamaz onu. Çünkü o zaten bir hesaplamanın sonucu olarak 3,14’tür. Peki, öğrencilik hayatı boyunca sorgulanmayan ve de hesaplanmayan bu gariban pi sayısının da ilginç hikayeleri olabileceği hiç aklınıza geldi mi? Eğer cevabınız hayır ise, işte sizlere pi π sayısı hakkındaki 10 ilginç gerçek:
- İngiliz bir matematikçi 1706 yılında pi’yi π Yunan alfabesinin temsili bir harfi olarak tanıttı. Ancak Euler 1737 yılında pi sayısının bu sembolünü resmi olarak kabul etmiştir.
- Pi π sayısı genellikle 3,14 olarak bilinir ki bu doğrudur. Ancak pi π sayısının bir diğer ifade edilişi de p=22/7’dir.
- Pi sayısı hakkındaki bir ilginç bilgi de pi sayısının ilk 31 basamağında sıfır (0) rakamının olmamasıdır.
- 1931 yılında ABD’li bir iş adamı, yayımladığı kitabında pi sayısının değerinin 256/81 olduğunu ilan etmiştir.
- Pi π günü dünyada Mart ayının 14. günü kutlanmaktadır. İlginç olan nokta ise, 14 Martın ünlü fizikçi Albert Einstein’ın da doğum günü olmasıdır.
- Britanya’da Pi sayısının ilk on rakamıyla kodlanmış bir ekin çemberinin bulunmasıdır.
- Bilgisayarlar, Pi’nin değerini stres testinin bir şekli olarak hesaplamışlardır.
- Eğer Pi’nin ondalık sayılarının tümü yazılmak zorunda kalınsaydı, New York City’den Kansas’a kadar uzanabilirdi.
- Pi π sayısının basamakları, mevcut tüm sayıların kombinasyon ve permutasyonlarını içerir. Öyle ki bu basamaklar içinde herhangi bir önemli tarih, doğum ve ölüm tarihine ait tarihler bulunabilir.
- Pi π sayısı hakkındaki 10 ilginç gerçekten sonuncusu ise, Alman bir matematikçi olan Ludolph van Ceulen’in, tüm hayatını Pi sayısının ilk 35 hanesini hesaplamaya adamasıdır.