Bikifi Instagram'da
Yaklaşık okullarımızda 10 yıldır uygulanmakta olan “bitişik eğik el yazısı” ile yazma uygulaması üzerine hala tartışmalar devam etmektedir. Bitişi eğik el yazısı ile ilgili karşılaşılan 4 temel sorunu sizinle paylaşmak istedik.
- Öncelikle bitişik eğik el yazısı Türk alfabe sistemine uygun değildir. Bizdeki harflerde nokta ve çizgi vardır. Öğrenciler bundan dolayı kelimeyi yazdıktan sonra geri dönmek zorundadır. Örnek verecek olursak “bitişik” kelimesini yazacak bir öğrenci kelimeyi bitirdikten sonra mecburen geri dönüp “i” seslerinin üzerine noktaları koymak ve “ş” sesinin altına çizgisini koymak için geri dönmek zorundadır.
- Çocukların el kasları bu dönemde zaten tam gelişmemiştir. Bir kelimeyi baştan sona kadar elini kaldırmadan yazmak çocuklara zor gelmektedir.
- Bazı sesleri yazmak için çocuklar düz yazıya göre birden fazla el hareketi yapmak zorunda kalınmaktadır.
- Öğrenciler genellikle özenmeden yazdıklarında sesler birbirine girmekte ve yazı hem kötü görünmekte, hem de okunamamaktadır.
Veli yazılan yazıyı zaten okuyamaz, öğretmen seslerin yazım yönüne ve çocukların yazı şekillerine alıştığı için çoğunlukla yazıları okuyabilir. Ancak bazı yazıları bırakın öğretmeni, öğrencinin kendisi bile kendi yazısını okuyamamaktadır.