Madde ve Özellikleri: Dayanıklılık

📅 15 Ekim 2019|15 Ağustos 2022
Madde ve Özellikleri: Dayanıklılık

Konu Özeti

Günümüzde tasarlanan binalar, iş makineleri veya eşyalar birçok test sonucu bizim hizmetimize sunulmaktadır. Bu testlerden birisi de oldukça kritik olan dayanıklılıktır. Dayanıklılık cismin birçok özelliği ile orantılıdır ve modern dünyanın tasarımında bilim insanları için oldukça önemlidir.

Bu konuda
  • Dayanıklılığın tanımını ve hesaplamasını
  • Günlük hayatta dayanıklılığın dikkate alındığı durumları
  • Doğada dayanıklılığın örneklerini
öğreneceksiniz.
Instagram Logo
Bikifi Instagram'da

Bir yapı ya da makine tasarlanırken ideal olana ulaşmak amacıyla birçok test yapılır malzeme kalitesi incelenir, boyutlar belirlenir, modeller test edilir. Bunların yapılma sebebi doğru malzemeyi doğru boyutta seçmek ve gereksiz malzeme kullanmadan en dayanıklı ve verimli ürünü oluşturmaktır. Bu deneyler tasarlanırken kullanılan ölçekler vardır ve üretilmek istenen ürünün boyutuna göre farklılık gösterir. Ölçek değişimi olduğunda kullanılan malzeme veya boyutu değişmelidir çünkü dayanıklılık olarak adlandırılan faktör hesaba katılmalıdır.

  • Buna örnek vermek gerekirse maket bir ev yaparken kullandığınız parçaları ve malzemeleri aynı ölçekte büyüterek normal bir ev boyutuna getirmek isterseniz yapı sağlam olmayacaktır.
  • Başka bir örnek ise karınca kendisinden onlarca kat ağır yükler taşırken filler bunu yapamaz. İşte burada dayanıklılık denilen bir kavram devreye girmektedir.

Dayanıklılık Nasıl Hesaplanır?

Katıların belirli bir şekli ve hacmi vardır. Katı üzerine uygulanan çekme veya germe kuvvetine karşı direnç gösterir ve bu kuvvete dayanıklılık denir. Mühendislik uygulamalarında yani köprü, makine parçası benzeri ürünler yapılırken yapının kendi ağırlığı ve taşıması gereken yük göz önüne alınarak hesaplama yapılır. Fakat biz burada maddelerin kendi ağırlıklarına karşı sahip olduğu dayanıklılığı ele alacağız.

Katıların dayanıklılığı kesit alanı arttıkça artar, hacmi arttıkça azalır. Daha net şekilde ifade edersek katı maddelerde dayanıklılık kesit alanı ile doğru orantılı, hacim ile ters orantılıdır.

Aşağıda dikdörtgenler prizması, silindir ve küre için dayanıklılık hesabını bulabilirsiniz.

dayanıklılığın dikdörtgenler prizması, silindi ve kürede hesaplanması

Dayanıklılığı hesaplarken katı bir maddeyi belli oranda büyütürken kesit alanı hacimden daha az büyüyeceği gerçeğini dikkate almalıyız. İşte bu sebeple fazla kütle artışı kesit alanıyla dengelenemez ve maddenin dayanıklılığı azalır.

Dayanıklılık ve Canlılar Dünyası

Dayanıklılık kavramı canlılar için şu şekilde güncellenebilir; Canlılar için dayanıklılık; vücut sıcaklığını, metabolizmayı ve gün içerisinde alması gereken besin miktarını etkiler. Aşağıdaki videolardan dayanıklılığın canlılar için neleri etkilediğini inceleyebilirsiniz.

8 Ders Saati📂 9. Sınıf Fizik
Bu yazıda bulunan terimler ayrıca anlatılmamıştır. Bu yazıdaki bir terimin ayrıca anlatılmasını istiyorsanız aşağıdaki yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Sistememizde bu yazıda bahsi geçen kişilere ait bir biyografi bulunamamıştır.
Benzer İçerikler
Elektrik Akımı, Potansiyel Farkı ve Direnç
Fizik

Elektrik Akımı, Potansiyel Farkı ve Direnç

İçeriğe Git>
Madde ve Özellikleri: Madde ve Özkütle
Fizik

Madde ve Özellikleri: Madde ve Özkütle

İçeriğe Git>
Isı ve Sıcaklık
Fizik

Isı ve Sıcaklık

İçeriğe Git>
Bir Boyutta Sabit İvmeli Hareket
Fizik

Bir Boyutta Sabit İvmeli Hareket

İçeriğe Git>
Radyoaktivite
Fizik

Radyoaktivite

İçeriğe Git>
Hal Değişiminde Basınç Etkisi ve Akışkanlarda Basınç
Fizik

Hal Değişiminde Basınç Etkisi ve Akışkanlarda Basınç

İçeriğe Git>
Copyright © 2024 Bikifi
Star Logo
tiktok Logo
Pinterest Logo
Instagram Logo
Twitter Logo