Bloklar Arası Rekabet
Dünya kamuoyu; dünya barışının sağlanmasını Almanya, İtalya ve Japonya’nın oluşturduğu Mihver Devletlerin yenilgiye uğratılmasına bağlamıştır. Fakat galip devletlerden İngiltere ve Fransa’nın savaştan yıpranarak çıkması ve bunun yanı sıra SSCB’nin Doğu Avrupa’yı kontrolü altına alması dengelerin yeniden kurulmasını gerektirmiştir. SSCB’nin büyük bir askeri güce erişmesi ve yayılmacı istekleri ise ancak ABD tarafından dengelenebilmiştir. Böylece Soğuk Savaş süreci başlamıştır.
Aynı zamanda Doğu ve Batı Blokları ortaya çıkmıştır. Doğu ve Batı Blokları; ABD ve SSCB öncülüğünde askeri, siyasi ve ekonomik alanlarda teşkilatlanarak ülkeler arasındaki ayrışmayı keskinleştirmiştir. Bloklaşmalar ülkeler arasında gerilimli bir süreci başlatmıştır. Bunun en somut örneklerinden biri; ABD ve SSCB arasındaki gerilimin çatışmaya dönüştüğü Kore Savaşı’dır. Bu süreçte diğer dünya devletleri siyasi durumlarına göre ya ABD ya da SSCB yanında yer almak mecburiyetinde kalmıştır. Bunun yanında dünyanın herhangi bir bölgesinde meydana gelen politik gerilim bir süre sonra ABD ve SSCB rekabetine dönüşmüştür.
Fakat 1955’te Endonezya’da yapılan Bandung Konferansı ile “Üçüncü Dünya Devletleri” olarak isimlendirilen Asya, Afrika ve Latin Amerika Devletleri tarafından Bağlantısızlar Bloku’nun oluşturulması, dünya siyaset dengesindeki gerilimin etkisini azaltacak bir süreci başlatmıştır.
🚀DETAY BİLGİ:
Bağlantısızlar Bloku= 1955 Bandung Konferansı ile başlayan, uluslararası ilişkilerde Batı Bloku ve Doğu Bloku dışında kalan devletler grubuna verilen isimdir. Bu blok “Üçüncü Dünya” olarak adlandırılmıştır.
1960 yılından itibaren Soğuk Savaş yerini Yumuşama Dönemi’ne bırakmıştır.
⭐ Yumuşama Dönemi’ne geçişi sağlayan etmenler;
- Doğu Bloku arasında meydana gelen çatlaklar (Yugoslavya ve Çin’in SSCB ile ters düşmesi),
- ABD ve SSCB arasında 1962’de meydana gelen Küba Krizi ile kendisini gösteren küresel çapta bir nükleer savaş tehlikesinin ortaya çıkması
Yumuşama Dönemi’nde bloklarda meydana gelen yapı değişikleri, Doğu ve Batı Bloklarının yakınlaşmasını sağlamıştır. Böylece önceki yıllara göre blokların arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar, daha yumuşak bir biçimde çözülmeye başlanmıştır.