Güncel
Açısal Hız

Konu Özeti

Dairesel hareket yapan bir cismin birim zamanda taradığı açıya açısal hız denir. Açısal hız genellikle ω(omega) sembolü ile gösterilir ve SI birimi (radyan/saniye)'dir. Açısal hızda yarıçap önemli değildir, önemli olan dönülen açıdır.

Bu konuda
  • Açısal hızın mantığını ve hesaplanmasını
öğreneceksiniz.
Instagram Logo
Bikifi Instagram'da

Dairesel hareket yapan bir cismin birim zamanda taradığı açıya açısal hız denir. Açısal hız genellikle ω(omega) sembolü ile gösterilir ve SI birimi (radyan/saniye)’dir. Açısal hızda yarıçap önemli değildir, önemli olan dönülen açıdır. Biraz mantığını açıklamak gerekirse aynı noktanın etrafında dönen 2 cisimlerden bir tanesi r yarıçapta diğeri ise 2r yarıçapta dönsün ve 1 turu aynı anda tamamlasınlar. Bu 2 cismin 1 turu aynı zamanda tamamlamaları için dıştaki cisim daha çok yol alacağı için yarıçaplarıyla orantılı olarak 2 kat daha hızlı hareket eder ve bu hız ilişkisi aslında cisimlerin çizgisel hızlarıdır. Fakat bizim aradığımız şey aldığı yol değil dönerken ne kadar açı döndüğüdür. Bu 2 cismin 1 turu aynı zamanda tamamlamaları aynı zamanda aynı açıyı döndüklerini belirtir, yani bu durumda yarıçapa bakılmaksızın bu 2 cismin açısal hızlarının eşit olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıda açısal hızın formülleri ve açıklamaları bulunmaktadır.

Formüller:

İlk olarak frekansı hatırlayalım. Frekans birim zamanda atılan turu ifade eder. Örnek olarak bir cisim 2 saniyede 4 tur atıyor diyelim. Saniye başına düşen tur sayısını 4/2’den 2 tur/saniye olarak buluruz. Bizim artık buradan sonra açısal hıza ulaşmamız için tur birimini açıya çevirmemiz gerekmektedir. Bildiğiniz üzere biz 1 turu açı türünden 2π radyan olarak ifade edebiliriz. O zaman tur yerine 2π radyan yazdığımızda 2×2π radyan/saniye ifadesini elde ederiz. Buradaki 2 frekansımızdı, yani 2π.f formülüne ulaşmış olduk. Periyot türünden bakacak olursak frekansın tam tersine bir tam tur için geçen zamana bakılır. Frekans ile periyot arasında T.f=1 ilişkisi olduğu için formülde de f gördüğümüz yere 1/T yazabiliriz.

Yukarıda biraz bahsettiğimiz çizgisel hız burada karşımıza çıkıyor. Çizgisel hızın temeli yol=(hız)x(zaman) (x=v.t) formülüne dayanıyor. Bu formülde cismin aldığı yola dairenin çevresi olan 2πr ve zamana da periyot(T) yazarsak v=2πr/T formülüne ulaşırız. Bu formülde yukarıda gördüğümüz açısal hızın periyot türünden formülünü içeriyor. Bulduğumuz formülde 2π/T gördüğümüz yere ω yazarsak v=ω.r formülüne ulaşırız.

✍ Ders Notları
📜 Terimler
  • Açısal Hız
5 Hafta📂 12. Sınıf Fizik
Copyright © 2024 Bikifi
Star Logo
tiktok Logo
Pinterest Logo
Instagram Logo
Twitter Logo