Temelde, felsefe bize kendi varoluşumuz, çevremiz ve evrenle olan ilişkimiz hakkında düşünme araçları sağlar. Bu, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önemli sonuçlar doğurur.
Felsefenin Bireysel ve Toplumsal İşlevleri
Felsefenin temel görevi; varlık, doğruluk ve doğru yaşamın ne olduğuna ilişkin en köklü soruları ortaya koymaktır. Felsefe, mevcut düşüncelerin korunması ve yeni fikirlerin oluşturulmasıyla birlikte, evrensel düşünceler üzerinde insanlığın birliğini sağlar ve kalıplaşmış görüşlerin ötesine geçerek farklı bakış açılarına kapı açar.
Bilgelik, ahlaki erdem, ve mutlulukla birlikte doğruluk, adalet, iyi olmak, güzellik, barış ve özgürlük gibi kavramlar felsefenin temel meselelerindendir. Bu bağlamda, felsefe insan mutluluğu, dünya barışı ve demokratik, çoğulcu bir toplumun inşası için temel bir unsurdur.
İnsanlık, varoluşu anlamlandırma ve yaşamı daha iyi hale getirme çabası içerisinde daima olmuştur. Bu çabalar, insanlarda özellikle felsefe, bilim, sanat, din ve politika gibi alanlara yönelik beklentiler yaratmıştır. Daha derin bilgi ve pratik çözümler geliştirebilmek için felsefi düşünceye ihtiyaç duyulmaktadır. Bir bilimsel araştırmada yeni bir konu veya sanatta bir duygunun farklı bir ifadesi felsefe ile elde edilebilir.
Felsefenin belki de en değerli katkısı, insanlara yaşamlarını bilinçli bir şekilde yönetme olanağı sağlamasıdır. Felsefe aracılığıyla düşünen birey, çok yönlü ve ayrıntılı düşünebilir, yüksek anlama ve açıklama yeteneklerine sahip olur ve tahmin yeteneği gelişir. Böyle düşünen bireylerin çoğunlukta olduğu toplumlar, huzur, refah ve mutlulukta artış yaşar ve ufukları genişler.
✨ Felsefenin bireysel işlevleri;
- Kendini tanıyabilmesi,
- Farklı fikirlere açık olabilmesi,
- Ön yargılardan uzak durabilmesi,
- Yeni fikirler oluşturabilmesi,
- Özgürce düşünebilmesi,
- Çok yönlü bakış kazanabilmesi,
- Bilinçli bir insan olunabilmesi,
- İnsanların kendi hayatlarına yön verebilmesi,
- Olgu ve olayları akıl yoluyla çözümleyebilmesidir.
✨Felsefenin toplumsal işlevleri;
- Ortak bir kültürün oluşması,
- Farklı toplulukların bir arada yaşaması,
- Toplumsal grupların birbiri hakkındaki ön yargılarının giderilmesi,
- Bilgi toplumu olması,
- İnsanların kendini özgürce ifade edebileceği bir toplum oluşturulması,
- Bilimlerin gelişmesi,
- Demokrasi bilinci kazanmış bir toplum olunması,
- Toplumların geleceğinin planlanması,
- Akla ve iradeye değer veren bir toplum olunmasıdır.