Açılımı Alan Yeterlilik Testleri olan AYT üniversiteye geçiş sınavının ikinci aşamasıdır. AYT'de verilen kitapçıkta lise eğitiminde öğrenilen konulardan sorular bulunmaktadır ve bu kitapçıklar tüm puan türlerinin sorularını içermektedir. AYT sınavının genel puana etkisi %60'tır.
AYT kitapçığında Matematik, Fen Bilimler, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1, Sosyal Bilimler 2, İngilizce şeklinde beş ders yer almaktadır. Her öğrenci hesaplanmasını istediği puan türüyle ilgili dersin çözümünü yapmalıdır. Puan türleriyle ilgili dersler ise aşağıdaki gibidir.
Dikkat: Kendi alanınız dışındaki dersin sorularını çözmek kendi alan puanınızı etkilemez.
Yukarıda bahsedilen derslerin soru dağılımı aşağıdaki gibidir. (Daha ayrıntılı inceleme için sayfa başındaki tablolara göz atabilirsiniz.)
Normal şartlarda Haziran ayında yapılan sınavın net tarihi değişiklik gösterebilir. AYT saat 10:15 te başlayıp 13.15 te biter. AYT süresi 3 saat yani 180 dakikadır.
Üniversiteye girişin anahtarı olan YKS sınavlarında istediğiniz başarıyı elde etmek için kendinize bir çalışma planı oluşturmalısınız. Burada en önemli nokta bir stratejinizin olmasıdır. Kısıtlı sürede yoğun şekilde çalışmak oldukça verimsiz bir yöntemdir. Bu sebeple olabildiğince erken bir vakitte yıllık planınızı yapmalısınız ve öğreneceğiniz konuları yıl içine dağıtarak çalışmalısınız. Adayların sınav tarihi yaklaştıkça artan streslerinin bir sebebi de plansızlık ve hala eksiklerinin olduğunu düşünmeleridir. Eğer kendinizden emin olmak ve hedeflediğiniz bölümü kazanmak istiyorsanız ilk adımınız planlama olmalı.
Planınız küçük zincirlerden oluşmalı. Örneğin günlük hedeflerle başlayan bir plan haftalık ve aylık hedefler şeklinde devam etmeli. Bunun amacı ilerlemenizi kontrol edebilmektir. Bu sayede her hafta ve her ay kendinizi değerlendirip programınızı revize edebilirsiniz.
Planlama yaparken her günü saatlere bölüp ona uymak için kendinizi zorlamayın. Günlük ayırabileceğiniz süreyi belirleyin ve o gün o süre kadar belirlediğiniz konulara çalışın. Burada kilit nokta her gün ya da belirlediğiniz günlerde belirlediğiniz vakit kadar çalışmaktır.
Çalışma sürenizi belirlerken çalışmanız gereken dersler konusunda nesnel olmak en doğrusudur. Örneğin bir sayısal öğrencisiyseniz ve matematik konularını anlayabiliyorken fen konularında zorlanıyorsanız fen derslerine ayırmanız gereken vakti artırmak akıllıca olacaktır.
Sınava hazırlık ile ilgili bir başka tavsiye ise konu çalışırken konuyu tam olarak anlamadan geçmeyin. Konuyu anlamadan soru çözmeye çalışırken başarısızlık sonucu umutsuzluğa düşmek yaygın bir durumdur. Öncelikle konuyu ayrıntılı şekilde öğrenin, konuyla ilgili çözümlü örnekleri inceleyin ve daha sonra soruları çözün. Bu yöntemle çalıştığınızda çok daha verimli çalışacağınızı göreceksiniz.
Konuları öğrendikten sonra düzenli tekrar etmek çok önemlidir. Elinizden geldiğince çeşitli türde soru çözmeye çalışın ve tekrar etmeyi asla aksatmayın.
Sınav tarihinden en az 1 ay önce konuları bitirmenizi tavsiye ederiz. Geri kalan sürede olabildiğince bol deneme sınavı çözmek çok etkili bir yöntemdir. Elinizden geldiğince sınav saatinde deneme sınavı yapın. Bu sayede vücudunuz da günün o saatinde sınav süresi kadar oturmaya alışacaktır ve sınav günü daha az stresli olmanızı sağlayacaktr.
Ayt konularına yukarıdaki kutulardan inceleyebilirsiniz.