Nötrofil Nedir?

📅 12 Haziran 2016|13 Şubat 2024
Güncel
Nötrofil Nedir?

Konu Özeti

Nötrofil, kemik iliğinde üretilen granüllü bir akyuvar hücresidir. Yaşam süreleri çok kısa olan nötrofiller (ortalama olarak bir günden az) fagositoz yapabilir.

Bu konuda
  • Nötrofillerin görevlerini
  • Eksikliğinde veya fazlalığında neler olacağını
öğreneceksiniz.
Instagram Logo
Bikifi Instagram'da

Nötrofil, insan vücudundaki en yaygın beyaz kan hücrelerinden biridir ve bağışıklık sisteminin ilk savunma hattını oluşturur. Nötrofiller özellikle organizmayı mikroorganizmaların istilasından korurlar. Koruma sırasında sağlıklı hücrelerin yok olmasına da neden olabilir.

monosit, lenfosit, bazofil, eozinofil, nötrofil hücrelerinin gösterimi

Nötrofil sayısındaki artışa nötrofili denir. Enfeksiyon durumlarında veya yangısal tepki sonucu kandaki nötrofil miktarı artar. Nötrofili, genellikle bakteriyel enfeksiyonlara, inflamasyona veya bazı kanser türlerine işaret eder

Nötrofil sayısı olması gerekenden az ise nötropedi denir. Bu durumda bulaşıcı hastalığa yakalanma ihtimali artar. Nötropedi durumu kemoterapi gibi tedavilerin yan etkisi olarak da oluşabilir.

Nötrofil Özellikleri Nelerdir?

Nötrofiller, beyaz kan hücrelerinin (lökositler) en yaygın türüdür ve özellikle bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudun ilk savunma hattını oluştururlar. Çoklu loblu çekirdeklere ve sitoplazmalarında granül adı verilen partiküllere sahiptirler. Nötrofiller, hızlı hareket edebilen ve kısa ömürlü hücrelerdir.

Nötrofil Görevleri Nelerdir?

Nötrofillerin ana görevi, bakteriyel enfeksiyonlara ve diğer küçük yabancı partiküllere karşı vücudu korumaktır. Bunlar, enfekte olmuş veya yaralanmış bölgelere hızla hareket eder ve fagositoz yoluyla patojenleri yutup yok ederler. Ayrıca, iltihaplanma sürecini başlatarak diğer bağışıklık hücrelerini enfekte olan bölgeye çekerler.

Yangısal Tepki Nedir?

Yangısal Tepki

Yangısal tepki, vücudun yaralanma veya enfeksiyon gibi dış etkenlere karşı gösterdiği bir savunma mekanizmasıdır. Bu tepki, kan akışının artması, beyaz kan hücrelerinin etkilenen bölgeye yönlendirilmesi ve zarar gören dokuların iyileşmesini sağlamayı içerir. Nötrofiller, yangısal tepkinin önemli bir parçasıdır ve enfekte bölgeye ilk ulaşan hücreler arasında bulunur.

Nötrofil Fagositoz Yapar Mı?

Evet, nötrofiller fagositoz yapar. Fagositoz, nötrofillerin mikroorganizmaları veya diğer zararlı partikülleri yutup yok etmesi sürecidir. Bu yetenek, nötrofilleri etkili bir şekilde patojenleri yok eden hücreler yapar.

Nötrofil Nerede Üretilir?

Nötrofiller, kemik iliğinde üretilir. Burada olgunlaşır ve daha sonra kan dolaşımına salınır.

Nötrofil Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Nötrofillerin yaşam süresi genellikle kısa olup, birkaç günden bir haftaya kadar sürebilir. Enfekte veya yaralanmış bölgelerde aktif olduktan sonra, genellikle birkaç saat içinde ölürler.

Nötrofil Yüksekliğinde Ne Meydana Gelir?

Nötrofil sayısının artması (nötrofili), genellikle bakteriyel bir enfeksiyonun, iltihaplanmanın veya bazen de stres gibi durumların varlığını gösterir. Yüksek nötrofil seviyeleri, vücudun bir enfeksiyona veya diğer bir soruna karşı aktif bir şekilde mücadele ettiğini gösterebilir.

Nötrofil Düşüklüğünde Ne Meydana Gelir?

Nötrofil seviyesinin düşük olması (nötropeni), bireyin enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelmesine neden olabilir. Nötrofil düşüklüğü, bazı tıbbi durumlar, ilaç yan etkileri veya kemik iliği problemleri nedeniyle meydana gelebilir. Bu durum, kişinin enfeksiyonlara karşı daha hassas hale gelmesine yol açar.

Benzer İçerikler
Fagositoz Nedir?
Güncel
Biyoloji

Fagositoz Nedir?

İçeriğe Git>
Monosit Nedir?
Güncel
Biyoloji

Monosit Nedir?

İçeriğe Git>
Lenfosit Nedir?
Güncel
Biyoloji

Lenfosit Nedir?

İçeriğe Git>
Bazofil Nedir?
Güncel
Biyoloji

Bazofil Nedir?

İçeriğe Git>
Eozinofil Nedir?
Güncel
Biyoloji

Eozinofil Nedir?

İçeriğe Git>
Enzim Nedir?
Güncel
BiyolojiKimya

Enzim Nedir?

İçeriğe Git>
Copyright © 2024 Bikifi
Star Logo
tiktok Logo
Pinterest Logo
Instagram Logo
Twitter Logo