İçeriğe geç
Okul Seçim - Blog » Tercih Dönemi Bilgi Bankası » ÖSYS Ek Yerleştirme Nedir?

ÖSYS Ek Yerleştirme Nedir?

Ek yerleştirme; ÖSYM’nin üniversitelerin kontenjanı dolmayan bölümlerine, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan bölümlerine ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenciler için yaptığı ikinci bir yerleştirme türüdür. İlgili yılın ek yerleştirme işlemlerinin kuralları her yıl ÖSYM tarafından bir kılavuzla yayımlanır ve internet sitesinden o yılın kuralları duyurulur. ÖSYM’nin sitesinde sağ tarafta bulunan duyurular kısmını iyi takip etmeniz gerekir.

Ek yerleştirme hakkını kullanacak olan adayların bu haklarını kullanabilmeleri için YKS puanlarının hesaplanmış olması gerekmektedir. YKS puanları hesaplanmış fakat ilk tercihinde yerleşememiş olan adaylar ek yerleştirme haklarında da 24ü geçmemek kaydıyla istedikleri sayıda tercih yapabilirler. Ek yerleştirme işlemleri genel olarak yerleştirme sonuçları açıklandıktan 1-1,5 ay sonra başlamaktadır.

Ek Yerleştirme Tercih Bildirimi T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet
adresinden bireysel olarak yapılmalıdır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz. (posta, fax, elektronik posta vb.) Ek yerleştirme sonuçları ise https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulmaktadır.

📝 Tercih Dönemi Sözlüğü: Tercih döneminde karşınıza çıkacak terimler hakkında bilgi edinin.

Ek Yerleştirme Hakkından Yararlanma Şartları

Kişinin ek yerleştirme döneminde tercih yapabilmesi için şu şartları sağlaması gerekmektedir. (2021 yılı kurallarına göre oluşturulmuştur.)

  • Birinci yerleştirme işlemlerinde,
    • Açık öğretim programını tercih edip yerleşememiş,
    • Örgün eğitim veren üniversitelerin ön lisans ve lisans kontenjanlarını tercih edip yerleşememiş,
    • Özel yetenek sınavına girmiş ama yerleşememiş öğrenciler başvuru yapabilmektedir.
  • Birinci yerleştirme sürecinde hiçbir tercihte bulunmamış adaylar ek kontenjan tercih başvurusunda bulunabilirler.
  • Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekmektedir.
  • ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilirler.
  • Tablo-3’teki ön lisans programları ve Tablo 4’teki lisans programlarını merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan ön lisans veya lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilir.
  • Kısacası; ek yerleştirme yapacak adayların bölümün en küçük (taban) puanına eşit veya fazla puana sahip olması gerekir.

🌟 Tablo 3 ve 4’ü bilmeyenler için kısaca özetlemek gerekirse; genellikle Tablo 3’de iki yıllık bölümler, Tablo 4’te dört yıllık bölümler bulunmaktadır.

Ek Tercih Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments