Çok önemli olan bu soruyu cevaplamadan önce, bu iki terimin ne olduğuna değinelim.
Başarı sırası, ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türünde başarı sıralamasıdır. Yani bölüme en son giren kişinin belirtilen puan türünde kaçıncı sırada olduğunu ifade eder.
Sitemizde yayınlanan başarı sıralamaları yukarıdaki şekilde görülür.
Taban puan, ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türündeki puanıdır.
Puanların asıl amacı sizi yaklaşık 2 milyon kişi arasında sıralamaktır. Yani sınavda ne kadar yüksek puan alırsanız diğer adaylara göre o kadar önlerde olursunuz. Önlere doğru çıktıkça da tercihlerinizin tutma ihtimaliniz artar.
Tercih yaparken asıl kullanılan veri başarı sıralamasıdır. Yani başka bir deyişle; başarı sıralamanız belli olduktan sonra puanlara bakmanıza hiç gerek yok. Tercih yaparken veya bölümleri araştırırken düşünmeniz gereken ilgili bölümün popüleritesi (geçen yıla göre kontenjanı, talepler nasıl değişmiş gibi veriler) ve kendi başarı sıralamanızdır.
Puanların adayları sıralamak için olduğunu aklımızdan çıkarmazsak bu sorunun cevabını hemen bulabiliriz. Sınavın zorluk durumuna göre puanlar aşırı oynaklık gösterir. Çünkü puanlar hesaplanırken, adayların yaptığı ortalama netler, standart sapmalar vs gibi veriler dikkate alınır. Bu da kolay sınavlarda puanların artmasına, zor sınavlarda puanların düşmesine neden olur. Ancak her iki durumda da puanlar sıralama görevini yapmaktadır.
Örneğin 2015’te YGS-1 puan türünde 380 puan alan bir öğrencinin başarı sıralaması 27 bin iken; 2016 de YGS-1 puan türünden 420 puan alan bir öğrencinin başarı sıralaması 27 bindir.* Buradan çıkan sonuç 2015 YGS’sinin 2016 YGS’sine göre zor olduğudur.
Eğer bölümleri araştırırken veya tercih listenizi oluştururken taban puanı dikkate alırsanız yukarıdaki örnekteki gibi aynı başarı sırasındaki öğrenciler için yanlış tercihler yaparsınız. Bu yüzden başarı sıralamasına odaklanmak ve ona göre tercihlerinizi oluşturmak daha mantıklıdır. (Bu durum; 2016 yılında tercih işlemi yapan öğrencilerin bir önceki senenin istatistiklere bakmasından kaynaklanır. 420 puandaki öğrenci geçen yıl taban puanı 390 olan bir bölüme girebileceğini düşünür; ancak başarı sırasına bakıldığında tercih ettiği bölüm ile arasında bir miktar sıralama farkı olduğunu görebilirsiniz.)
*: Puanlar ilgili ösym verilerinden alınmış olup yuvarlanarak sunulmuştur. %100 gerçek bir senaryo değildir; ancak gerçek veriye dayalı olarak oluşturulmuştur.
Hangi istatistiğe önem vereceğimizi öğrendik; fakat şimdi çok daha zor bir konu var: “hangi internet sitelerine veya uygulamalara bu konuda güvenebiliriz”. Bu konuda hangi sitelere güvenmeniz gerektiğine başlamadan önce bu işe giren çoğu internet sitesinin sadece ziyaretçi çekmek için yapıldığını belirtmek istiyorum. Şu anda benim bulabildiğim ve güvendiğim sadece 3 internet sitesi var (beğendiniğiniz siteleri yorum yaparak bize bildirebilirsiniz).
Öncelikle Google da araştırma yaparken arama sorgunuzun içinde kesinlikle “başarı sırası” terimi geçsin. Böylelikle hem sadece taban puan yayınlayan sitelerden kurtulursunuz hem de araştırmanızda kullanacağınız en temel istatistiği bulma ihtimaliniz artar.
Kötü içeriğe sahip olan siteleri ayırt etmek aslında çok kolaydır. Bu tip internet sitelerini diğer sitelerden ayıran 4 madde vardır.
Buraya internet siteleri hakkında bilgi vermeden önce ihtiyacınız olan verilere direk ÖSYM’nin internet sitesinden bakabileceğinizi belirtmek isterim. Bu verilere ulaşmak için;
Bu ise bizim çıkardığımız üniversite puanları sayfamız. Burada güncel istatistiklere ulaşabilirsiniz. Yazılar her kasım ayı ÖSYM başarı sırası verilerini çıkardığında güncellemeye girer. Şuanda üzerinde geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Site adresi: https://okulsecim.com/universite-taban-puanlari/
ÖSYM tercih dönemiyle ilgili yazılmış diğer yazılarımızı da okuyun:
Yayınlanan Son 3 Yazı
Güncellenen Son 7 Yazı