AYT Nedir? AYT Hakkında Bilgiler

📅 03 Ağustos 2021|30 Mart 2024
Güncel
AYT Nedir? AYT Hakkında Bilgiler

Konu Özeti

Açılımı Alan Yeterlilik Testleri olan AYT üniversiteye geçiş sınavının ikinci aşamasıdır. AYT'de verilen kitapçıkta lise eğitiminde öğrenilen konulardan sorular bulunmaktadır ve bu kitapçıklar tüm puan türlerinin sorularını içermektedir. AYT sınavının genel puana etkisi %60'tır.

Bu konuda
  • AYT hakkında çok sorulan soruların cevaplarını
  • AYT'nin kaç soru olduğunu
  • AYT'ye nasıl çalışılacağını
öğreneceksiniz.
Instagram Logo
Bikifi Instagram'da

Alan Yeterlilik Testi (kısaca AYT), üniversiteye hazırlanan öğrencilerden TYT‘de başarılı olan kişilerin kendi alanlarındaki bilgilerini ölçen ikinci aşama sınavıdır. AYT; Türkçe, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri bölümlerini konu alan sorulardan oluşmaktadır.

AYT Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

AYT ile ilgili en çok aranan sorular şu şekildedir:

AYT Ne Demek ? Açılımı Nedir?

AYT’nin açılımı; Alan Yeterlilik Testidir. Adayların kendi alanlarındaki bilgilerini ölçen ikinci oturum sınavıdır.

AYT Sınavına Kimler Girebilir?

Alan yeterlilik sınavına sadece TYT’de başarılı olan lise son sınıf öğrencileri ve liseden mezun olmuş öğrenciler girebilmektedir. Aynı zamanda üniversite okuyan veya üniversiteden mezun olmuş kişilerin de TYT sınavında yeterli başarıyı sağlamış olmaları durumunda sınavına girme hakkı vardır.

TYT ve AYT Arasındaki Fark Nedir?

YKS’nin birinci aşaması olan TYT’de öğrencilerden bütün soruları yanıtlamaları beklenirken; ikinci aşaması olan AYT’de sadece kendi bölümüne ait derslerin testlerini çözmeleri yeterlidir.

AYT’de Hangi Dersler Var?

AYT’de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecektir. AYT’nin YDT (Yabancı Dil Testi) sınavı YKS’nin 3. oturumunda ayrı bir kitapçık kullanılarak yapılacaktır.

AYT’de Hangi Konular Var?

Sayısal puan türünden sınava girecek arkadaşların çözmesi gereken testler ; TYT Sınavı + AYT Matematik + AYT Fen Bilimleri

📌 AYT Sayısal Konuları ve Soru Dağılımı

👉 AYT Sayısal Puanı Hesaplama sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Eşit Ağırlık puan türünden sınava girecek arkadaşların çözmesi gereken testler; TYT Sınavı + AYT Matematik + AYT Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1

📌 AYT EA Konuları ve Soru Dağılımı

👉 AYT EA Puanı Hesaplama sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Sözel puan türünden sınava girecek arkadaşların çözmesi gereken testler; TYT Sınavı + AYT Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 + AYT Sosyal Bilimler 2

AYT Sözel Konuları ve Soru Dağılımı

👉 AYT SÖZ Puanı Hesaplama sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

AYT Sınavında Kimler Hangi Dersleri Çözmeli?

AYT’de her öğrenci hesaplanmasını istediği puan türüyle ilgili dersin çözümünü yapmalıdır. Puan türleriyle ilgili dersler ise aşağıdaki gibidir.

Hesaplanacak Puan TürüÇözülmesi Gereken Testler
Sayısal (SAY) Matematik, Fen Bilimler
Eşit Ağırlık (EA) Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1
Sözel (SÖZ) Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1, Sosyal Bilimler 2
Dil (DİL)Yabancı Dil Testi (YDT Seansında Çözülecek)

🔥Dikkat: Kendi alanınız dışındaki dersin sorularını çözmek kendi alan puanınızı etkilemez.

SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabileceklerdir.

AYT Kaç Soru?

Yukarıda bahsedilen derslerin hangisinden kaç soru sorulduğu aşağıdaki listede verilmiştir.

  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1: 40 soru (24 Edebiyat, 10 Tarih, 6 Coğrafya)
  • Sosyal Bilimler-2: 40 soru (11 Tarih, 11 Coğrafya, 12 Felsefe, 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)
  • Matematik: 40 soru (30 matematik, 10 geometri)
  • Fen Bilimleri: 40 soru (14 Fizik, 13 Kimya, 13 Biyoloji)
  • Yabancı Dil: 80 soru (Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça)

AYT Kaç Dk?

AYT süresi 3 saat yani 180 dakikadır. Adayların, sınavın ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası sınav salonundan ayrılması yasaktır. Bu süreler pandemi gibi olağan dışı durumlarda değiştirilebilir. Bu yüzden sınava girmeden önce ilgili dokümanları kontrol etmeniz önerilir.

AYT Barajı Kaç Net?

✨ 2022 yılından itibaren AYT sınavı için uygulanan TYT barajı kaldırılmıştır.

  • 2022 yılından önceki AYT sınavlarına girmek için uygulanan baraj şu şekildedir:
    • TYT’de barajı geçip AYT’ye girmeye hak kazanan öğrencilerin AYT yerleştirme puanlarının hesaplanması için en az 16 net yapmaları gerekmektedir. Bu da en az 150 puan almanız gerektiği anlamına gelmektedir.

AYT Kaç Net Kaç Puan Getirir?

AYT’de 1 net üzerinden kaç puan geldiği aşağıdaki tabloda derslere ve bölümlere göre gösterilmiştir.

AYT'de 1 net kaç puan

🔥Dikkat: Kendi alanınız dışındaki dersin sorularını çözmek kendi alan puanınızı etkilemez.

AYT Puanıyla Hangi Bölümler Kazanılabilir?

AYT yerleştirme puanıyla 4 yıllık lisans bölümleri tercih edilebilir. Puan türüne göre tercih yapabileceğiniz lisans bölümleri şu şekildedir:

AYT Puanı TYT Puanını Etkiler Mi?

AYT sınavında aldığınız puan TYT puanınızı etkilememektedir. 

AYT Konuları Ne Zaman Bitmeli?

Sınav tarihinden en az 1 ay önce konuları bitirmenizi tavsiye ederiz. Geri kalan sürede olabildiğince bol deneme sınavı çözmek, çok etkili bir yöntemdir. Elinizden geldiğince sınav saatinde deneme sınavı yapın. Bu sayede vücudunuz da günün o saatinde sınav süresi kadar oturmaya alışacaktır ve sınav günü daha az stresli olmanızı sağlayacaktır.

AYT’ye Nasıl Çalışmalıyız?

Üniversiteye girişin anahtarı olan YKS sınavlarında istediğiniz başarıyı elde etmek için kendinize bir çalışma planı oluşturmalısınız. Burada en önemli nokta; bir stratejinizin olmasıdır. Kısıtlı sürede yoğun şekilde çalışmak oldukça verimsiz bir yöntemdir. Bu sebeple olabildiğince erken bir vakitte yıllık planınızı yapmalısınız ve öğreneceğiniz konuları yıl içine dağıtarak çalışmalısınız. Adayların sınav tarihi yaklaştıkça artan streslerinin bir sebebi de plansızlık ve hala eksiklerinin olduğunu düşünmeleridir. Eğer kendinizden emin olmak ve hedeflediğiniz bölümü kazanmak istiyorsanız ilk adımınız planlama olmalıdır.

Planınız küçük zincirlerden oluşmalıdır. Örneğin günlük hedeflerle başlayan bir plan, haftalık ve aylık hedefler şeklinde devam etmelidir. Bunun amacı ilerlemenizi kontrol edebilmektir. Bu sayede her hafta ve her ay kendinizi değerlendirip programınızı revize edebilirsiniz.

Planlama yaparken her günü saatlere bölüp ona uymak için kendinizi zorlamayın. Günlük ayırabileceğiniz süreyi belirleyin ve o gün o süre kadar belirlediğiniz konulara çalışın. Burada kilit nokta her gün ya da belirlediğiniz günlerde belirlediğiniz vakit kadar çalışmaktır.

Çalışma sürenizi belirlerken çalışmanız gereken dersler konusunda nesnel olmak en doğrusudur. Örneğin bir sayısal öğrencisiyseniz ve matematik konularını anlayabiliyorken fen konularında zorlanıyorsanız fen derslerine ayırmanız gereken vakti artırmak akıllıca olacaktır.

Sınava hazırlık ile ilgili bir başka tavsiye ise konu çalışırken konuyu tam olarak anlamadan geçmeyin. Konuyu anlamadan soru çözmeye çalışmak ve bunun getirdiği başarısızlık sonucunda umutsuzluğa düşmek yaygın bir durumdur. Öncelikle konuyu ayrıntılı şekilde öğrenin, konuyla ilgili çözümlü örnekleri inceleyin ve daha sonra soruları çözün. Bu yöntemle çalıştığınızda çok daha verimli çalışacağınızı göreceksiniz.

Konuları öğrendikten sonra düzenli tekrar etmek çok önemlidir. Elinizden geldiğince çeşitli türde soru çözmeye çalışın ve tekrar etmeyi asla aksatmayın.

AYT Konuları Kaçıncı Sınıflardan Çıkıyor?

AYT’de sorulan sorular genellikle 11. ve 12. sınıf konularından gelmektedir. Fakat 9. ve 10. sınıf konularından da soru sorulabilmektedir.

AYT’de sorulan soruların hangi dersin kaçıncı sınıf konularından çıktığını aşağıda ders ders görebilirsiniz.

AYT Sınavına Girerken Yanımızda Neler Bulunmalıdır? Neler Bulunmamalıdır?

ÖSYM sayfasından çıkardığınız giriş belgeniz ve nüfus cüzdanınız yanınızda bulunmalıdır. Giriş belgenizde sınava gireceğiniz yer, sınav saati ve salon bilgileri bulunmaktadır. Giriş belgenizdeki ve nüfus cüzdanınızdaki fotoğrafınızın net olmasına özen göstermelisiniz.

Sınavın yapılacağı binada emniyet görevlileri tarafından aranacaksınız. Çanta, saat, cüzdan, cep telefonu, kolye, yüzük gibi aksesuarlar, metal içerikli herhangi bir eşya, ulaşım kartı, kredi kartı, yiyecek ve içecek olmak üzere kalem, silgi, kalemtıraş ile sınava girmeniz yasaktır. Ambalaj kağıdı yırtılmış pet şişe içerisinde su götürebilirsiniz.

Benzer İçerikler
TYT Nedir? TYT Hakkında Bilgiler
Güncel
YKS Bilgi Bankası

TYT Nedir? TYT Hakkında Bilgiler

İçeriğe Git>
[2022] YKS’ye Çalışırken Yararlanabileceğiniz Ücretsiz PDF Kaynaklar
Güncel
YKS Bilgi Bankası

[2022] YKS’ye Çalışırken Yararlanabileceğiniz Ücretsiz PDF Kaynaklar

İçeriğe Git>
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Güncel
YKS Bilgi Bankası

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

İçeriğe Git>
YKS Çıkmış Sorular ve Cevapları
Güncel
YKS Bilgi Bankası

YKS Çıkmış Sorular ve Cevapları

İçeriğe Git>
TYT Türkçe Nasıl Çalışılır?
Güncel
YKS Bilgi Bankası

TYT Türkçe Nasıl Çalışılır?

İçeriğe Git>
TYT Matematik Nasıl Çalışılır?
Güncel
YKS Bilgi Bankası

TYT Matematik Nasıl Çalışılır?

İçeriğe Git>
Copyright © 2024 Bikifi
Star Logo
tiktok Logo
Pinterest Logo
Instagram Logo
Twitter Logo