Bayer Testi

📅 29 Ağustos 2018|13 Şubat 2024
Güncel
Bayer Testi

Konu Özeti

Organik kimyada Bayer testi ayracı olarak potasyum permanganat (KMnO4) kullanılmaktadır. Bu ayraç alkenlerle bazik ortamda tepkime vererek alkenleri diollere dönüştürür.

Bu konuda
  • Bayer testinin tanımını ve özelliklerini
  • Kullanım alanlarını ve gerçekleşme şartlarını
öğreneceksiniz.
Instagram Logo
Bikifi Instagram'da

Organik kimyada Bayer testi ayracı olarak potasyum permanganat (KMnO4) kullanılmaktadır. Bu ayraç alkenlerle bazik ortamda tepkime vererek alkenleri diollere dönüştürür. Alkenler, bazik ortamda soğuk ve seyreltik KMnO4 ile tepkimeye girerse çift bağ açılır ve dioller oluşur. Tepkime gerçekleşmeden önce potasyum permanganat çözeltisi mor menekşe rengindedir. Tepkime sonucunda çözeltinin menekşe rengi kaybolur. Bu tepkime alkenlerin tanınma tepkimesidir.

Potasyum Permanganat Nedir?

1659 yılında Johann Rudolf Glauber su içinde çözüldüğünde suyun rengini yavaş yavaş menekşe rengine döndüren bir çözelti yaptığını raporlamıştır. Bu rapordan yaklaşık 200 yıl sonra Londra’da başka bir kimyacı (Henry Bollmann Condy) ürettiği dezenfektanı daha stabil bir duruma getirmeye çalışırken potasyum permanganat kullanmıştır. Fotoğraf makineleri ilk çıktığı zamanlarda fotoğrafçılar flaş tozunun bir parçası olarak potasyum permanganat kullanmıştır ancak daha sonra karışımın kararsızlığı nedeniyle kullanım durmuştur.

Potasyum permanganatın erime sıcaklığı 240 °C oluğu için doğada genellikle katı haldedir. Kristal yapılı bir tuz olan permanganat klorun potasyum manganat etkisiyle elde edilir. Suda çözünebilir ve çözündüğünde mor menekşe renginde bir çözelti elde edilir. Elde edilen bu çözelti kuvvetli bir yükseltgendir.

Potasyum permanganat, tıpta ve salgın ihtimallerine karşı yiyeceklerin yıkanmasında kullanılmaktadır. Potasyum permanganat boyahanelerde renk açıcı olarak kullanılır. Suyun arıtılmasında, yara tedavisinde, gliserin (veya şeker) ile ateş yakmakta ve kar üzerinde sinyal yapmakta da kullanılabilmektedir.

Benzer İçerikler
Enzim Nedir?
Güncel
BiyolojiKimya

Enzim Nedir?

İçeriğe Git>
PP(m) Orantı Sistemi
Güncel
Kimya

PP(m) Orantı Sistemi

İçeriğe Git>
Yüzey Gerilimi Nedir?
Güncel
BiyolojiKimya

Yüzey Gerilimi Nedir?

İçeriğe Git>
Kolloid
Güncel
Kimya

Kolloid

İçeriğe Git>
Faz Diyagramı
Güncel
FizikKimya

Faz Diyagramı

İçeriğe Git>
Süspansiyon
Güncel
Kimya

Süspansiyon

İçeriğe Git>
Copyright © 2024 Bikifi
Star Logo
tiktok Logo
Pinterest Logo
Instagram Logo
Twitter Logo